СПІЛКА ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ відзначає 30-річчя своєі офіційної реєстрації

соуВсеукраїнська громадська організація СПІЛКА ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ відзначає 30-ти річний ювілей своєі офіційної реєстрації.
23 жовтня 1991 року Міністерством юстиції України зареєстрована Всеукраїнська громадська організація Спілка офіцерів України. Рішення про створення патріотичної організації українських офіцерів, прийняте 28 липня 1991 року З’їздом офіцерів – громадян України, та затверджений ним Статут набули правового статусу.
Всеукраїнська громадська організація Спілка офіцерів України є всеукраїнським неприбутковим громадським об’єднанням військово-патріотичного спрямування, яка об’єднує на добровільних засадах офіцерів з числа військовослужбовців військової служби за контрактом, за призовом, запасу та у відставці, осіб, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України, ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників антитерористичної операції) і військової служби.
Спілка офіцерів України веде свою історію від 1-й З’їзду офіцерів, який відбувся 27-28 липня 1991 року. В ході роботи З’їзду було прийнято Постанову про створення «Спілки офіцерів України» та визначено її цілі і завдання. Успіхові З’їзду сприяла організаційна підготовка, яка розпочалася з проведення Конференції в Києві 2-3 лютого 1991 року (присутні 123 особи — переважно кадрові офіцери). На З’їзд, який був подією історичної ваги, прибуло 320 делегатів і понад 100 запрошених гостей. З’їзд засвідчив чітку орієнтацію значної частини кадрових офіцерів, що служили як в Україні, так і за її межами на досягнення незалежності України, будівництво національних Збройних Сил та соціальний захист військовослужбовців. Основною метою СОУ була визначена консолідація зусиль офіцерів навколо української державотворчої ідеї та сприяння створенню професійних Збройних Сил України парламентсько-правовим шляхом. Об’єднання радянських офіцерів у громадську організацію національно-патріотичного спрямування стало додатковим каталізатором розвалу СРСР, стало ще одним фактором, який спонукав українців до боротьби за незалежність України. Одразу після свого створення СОУ активно включилася в боротьбу за незалежність Української держави, виступила проти повернення тоталітарного режиму прихильників ГКЧП в Україні.
Після оголошення незалежності України члени СОУ долучилися до розробки законодавчої бази Збройних Сил України. Зокрема, ними розроблено Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України, Концепцію Військово-Морських Сил України, Концепцію Соціально-психологічної служби Збройних Сил України, Закон України «Про оборону України», Закон України «Про Збройні Сили України», Закон України «Про Національну Гвардію України», Воєнну доктрину України, Закон України „Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей”, інші законодавчі й нормативно-правові акти.
В листопаді 1991 року делегати 2-й З’їзду Спілки офіцерів України склали Присягу на вірність українському народові, оголосили вимогу про приведення до Присяги військових частин, що дислокувались в Україні та організували проведення підготовчих заходів з цією метою. З січня 1992 року спілчани взяли активну участь в організації приведення до присяги військовослужбовців у військових частинах, організаціях та установах у містах і селах України, підпорядкуванню цих військових частин Міністерству оборони України.
Спілка офіцерів України відіграла значну роль у формуванні Міністерства оборони України. Її членами було розроблене перше Положення про Міністерство оборони України, а члени Спілки склали групу консультантів першого Міністра оборони незалежної країни К.Морозова. Завдяки зусиллям Спілки було створено Комітет з соціального захисту військовослужбовців при Кабінеті Міністрів України в якому спілчани очолили майже всі обласні підрозділи. Члени Спілки брали участь у міждержавних переговорах з питань оборони та про повернення в Україну українців-військовослужбовців Радянської Армії.
Спілкою офіцерів України було розроблено та надано низку важливих пропозицій, рекомендацій і вимог, які згодом лягли в основу рішень органів державної влади. До таких ініціатив належать, зокрема, вимоги «… по повному введенню української мови навчання і спілкування в військових частинах…ˮ (1996 рік), рішення про розгортання широкої дискусії щодо формування нової редакції Воєнної доктрини, формування плану виводу військ Чорноморського флоту з території України до 2017 року, оцінка практиці призначення на посади Міністерства оборони України осіб, які мали непорозуміння із законами України (2010 рік).
Вітання “Слава Україні – Героям славаˮ, відроджене у стосунках спілчан ще в далекому 1991 році, нарешті здобуло своє правове втілення у Збройних Силах України.
Члени Спілки офіцерів України були активними учасниками Помаранчевої революції у 2004-2005 роках, Революції Гідності у 2013-2014 роках. Проведений 13 грудня 2013 року на Майдані Незалежності позачерговий 23 з’їзд Спілки офіцерів України вкотре підтвердив єдність офіцерів України зі своїм народом, рішучість у боротьбі за незалежність Батьківщини, її європейський вибір, гуманістичні цінності та спрямованість на поступальний розвиток.
До статутних завдань Спілки належать організація та участь у здійсненні цивільного демократичною контролю та моніторингу діяльності Збройних Сил України; заходах щодо правового, соціального захисту визначених соціальних груп громадян України – військовослужбовців, ветеранів війни і військової служби, учасників національно-визвольної боротьби українського народу за свободу і незалежність, зокрема, учасників антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил на Донбасі; у духовному, національному, військово-патріотичному та культурному вихованні української молоді і особового складу Збройних Сил України.
З метою досягнення визначених цілей і реалізації поставлених завдань Спілка офіцерів України організовує і проводить громадські експертизи діяльності органів виконавчої влади, дослідження з питань національної безпеки і оборони, участь у діяльності робочих і експертних груп, громадських приймалень. Організовані відвідування військових частин, установ і закладів вивчення умов їхньої життєдіяльності та надання їм можливої допомоги.
Спілка офіцерів України будує свою діяльність на ідеологічних засадах українського націоналізму, брала й бере активну участь у громадсько-політичному житті держави у своїй діяльності співпрацює з іншими національно — патріотичними партіями і громадськими організаціями України, регулярно відгукується на всі події в столиці, державі і в світі: заявами, пікетуваннями, мітингами тощо.
Серед членів Спілки – народні депутати України всіх скликань, депутати місцевих рад та судді всіх рівнів, в тому числі Конституційного суду. З 1994 по 1998 рік Спілка офіцерів України була представлена у Верховній Раді України 21 народним депутатом, має своїх представників у органах виконавчої влади, місцевого самоврядування всіх рівнів, її члени керують військовими колективами, обрані головами багатьох сільських і міських громад, районних та обласних рад.
Водночас за свою відданість справі й незалежній українській державі у різні періоди сучасної історії українського значна частина спілчан війська зазнала утисків, включно до звільнення з лав Збройних Сил України, пониженням у посадах, затримці військових звань тощо. Це призвело до суттєвого зменшення чисельності організації з 17 тисяч військовослужбовців до 10 – 12 тисяч.
На час створення, Спілки офіцерів України мала 25 обласних організацій та дві міських – організації міст Києва та Севастополя. Наразі діяльність Всеукраїнської громадської організації Спілка офіцерів України в Україні здійснюється силами 25 обласних та 41 міських і районних організацій, підпорядкованих обласним організаціям, зареєстрованих у територіальних органах Міністерства юстиції України.
Вищим керівним органом Спілки є з’їзд. Виконавчим органом в період між з’їздами Спілки є Виконавчий комітет, а оперативне керівництво діяльністю Спілки в період між пленумами Виконавчого комітету здійснює Центральний Провід Спілки.

Голова ВГО СОУ
полковник Олександр САСЬКО

Comments are closed.