Заява Центрального Проводу Всеукраїнської громадської організації “Спілка офіцерів України” щодо процесів і тенденцій у ветеранському русі України

images (2)       Життя в Україні вимагає впровадження тенденції до консолідації національно-патріотичних сил в Україні, пошуку форм і методів взаємодії старих і новостворених ветеранських організацій у відстоюванні своїх прав, національно-патріотичному вихованні тощо. Поряд з тим необхідно констатувати активізацію антиукраїнських і антидержавницьких сил, які спрямовують свої зусилля на дискредитацію ветеранського руху, провокації і відволікання уваги від актуальних його проблем і проблем ветеранів.

      Всеукраїнська громадська організація “Спілка офіцерів України” є громадським об’єднанням  військово-патріотичного спрямування, яка об’єднує на добровільних засадах військовослужбовців, осіб, які проходять службу у військовому резерві Збройних сил України,  ветеранів війни (учасників бойових дій, інвалідів війни, учасників антитерористичної операції) і військової служби з числа офіцерів, прапорщиків і мічманів Збройних сил України та інших військових й правоохоронних формувань сектору безпеки й оборони.

        Народжена майже у підпіллі у липні 1991 року Спілка офіцерів України  брала активну участь у законодавчому забезпеченні, плануванні і реалізації організаційних та адміністративних заходів, формуванні структури Збройних Сил України, органів військового управління та військово-технічного забезпечення, підготовці військ і військово-патріотичному вихованні захисників Батьківщини.

       Спілка офіцерів України послідовно відстоює державницькі позиції і, дозволяючи собі критику діяльності окремих державних  посадових осіб, спрямовує свою діяльність на усунення наявних недоліків, подолання існуючих негараздів, зміцнення української державності і послідовне поліпшення життя українців. У найскладніші періоди українського державотворення, розбудови Збройних Сил України ми займали принципові, непримиренні і безкомпромісні позиції у відстоюванні незалежності і територіальної цілісності держави, цивілізаційних векторів її розвитку, забезпеченні національної безпеки і оборони, захисту прав військовослужбовців і ветеранів з їх числа. І так буде надалі.

   Спілчани нетерпимі до будь-яких антидержавницьких сепаратистських проросійських, провокативних заяв, расистських чи антисемітських закликів. Спілка офіцерів України бореться за чистоту рядів, принципово звільняється від членів, які своїми діями чи бездіяльністю, заявами чи закликами компрометують організацію. Поряд з тим, спілчани  давно подолали комплекс  меншовартості, який так активно нав’язують українцям, зокрема, російські, проросійські та  русифіковані інститути громадянського суспільства, і тому ми й надалі будемо захищати національну ідентичність, гідність і здобутки українців. Нам є чим пишатись і що захищати.

     Ми категорично не сприймаємо діяльність окремих громадських утворень, яка носить яскраво виражений антиукраїнський, антидержавницький і підривний характер, дискредитує ветеранський рух у цілому, провокує суспільство на необґрунтовані звинувачення та заклики про його припинення. Всілякі штаби російського національного фронту, всенародні  фронти національного спасєнія України, фонди української перспективи тощо, які не сповідують українських національних цінностей, продовжують антиукраїнську діяльність, не полишають спроби  дискредитувати інститути громадянського суспільства в Україні, гальмувати поступальний розвиток України.  І особливо небезпечною є активізація їхньої діяльності в періоди загострення політичного і воєнного протистояння України з північним сусідом, нинішнього посилення прямої воєнної загрози, пов’язаної з організованими Росією навчаннями “Запад-2017”.

     Спілка офіцерів України нагадує, що Конституція України, чинне законодавство  містять однозначні і вичерпні правові підстави для заборони або обмеження діяльності  громадських об’єднань, притягнення до відповідальності окремих громадян України за антиукраїнську діяльність. І ми залишаємо за собою право вживати всіх необхідних законних заходів для припинення антиукраїнської діяльності будь-якими антиукраїнськими силами.

      Не менш провокативними виступають і заяви окремих громадян України від імені начебто існуючих, але незареєстрованих, громадських організацій, спілок, рухів щодо недієздатності, а інколи навіть шкідливості, ветеранського руху та заклики до його ліквідації.  І зовсім неприпустимим є відверте невігластво, хамство, образи, перекручування фактів і брехливі заяви, безпідставні і огульні звинувачення громадських організацій. В умовах, які потребують концентрації зусиль на консолідації суспільства, узгодженні позицій і поглибленні взаємодії, будь-які дії, спрямовані на його розкол, неприпустимі.

      Тому ми закликаємо представників громадських об’єднань патріотичного, державницького спрямування до толерантності, активного і поглибленого аналізу ситуації, пошуку шляхів розв’язання проблем,   консолідації   та узгодження  діяльності.

     Водночас ми заявляємо, що про будь-яку координацію зусиль, співпрацю з українофобами, провокаторами і сепаратистами, в щоб вони не рядилися і за якою б фразеологією не ховалися,  не йдеться.

     Ми переконані, що тільки єдність і порозуміння, координація зусиль і всебічна взаємодія, узгодження дій за напрямками, формами і способами національно-патріотичних сил, готовність до суспільного діалогу з владою і його ефективність  є запорукою перемоги у війні із російським агресором, поступального руху Батьківщини вперед, кардинального поліпшення життя українців.

Слава Україні! Героям слава!

 

Голова Всеукраїнської громадської організації

“Спілка офіцерів України”

генерал-лейтенант

   Олександр Скіпальский

Comments are closed.