Подорожі: Де ходив король Данило.

danylo

Холм – ворота в Європу і місто прадавніх українських інтересів.

Кожен українець вважає за честь там побувати. Не став виключенням і автор цих рядків.

Про важливість цього міста в історії України свідчить й ініціатива дружини Президента України, Голови Благодійного Фонду Порошенка Марини Порошенко щодо продовження співпраці з реалізації науково-дослідного проекту: «Пошук, ідентифікація, і наукове вивчення найстарішого храму Богородиці, побудованого в Холмі королем Данилом Галицьким». «Історія – це те, що об’єднує народ і дає можливість наступним поколінням пишатися своїми пращурами», вважає Марина Порошенко. У XIII ст. тут знаходилася столиця Галицько-Волинської держави короля Данила Галицького – найбільша у Європі, що впливала на політику і економіку сусідів. «Цей факт є яскравим свідченням європейського коріння української нації. Тому зараз, коли Україна рішуче обрала європейський вектор розвитку, ми маємо активно вивчати і досліджувати свою історію».

На цей час вченим вдалось не тільки встановити місце знаходження будівлі храму, а й виявити саркофаг з похованням XIII ст., ймовірно сина короля Данила Галицького – Романа.

Прикордонні землі України, Польщі та Білорусі розмежовані по річці Західний Буг у 1815 році.

На них із споконвіку жили і важко працювали люди різних національностей і віросповідання. Пережили війни між європейськими монархами, комуністичними та соціалістичними вождями.

Чи думали Європейські монархи, зібравшись на Віденський конгрес і прокладаючи штучний кордон по Західному Бугу, що той кордон проіснує так довго, аж до сьогодні?

Жителі цих земель етнічно належать до Західного Полісся. Місто Холм нараховує близько70 тис. жителів. Успішним у всіх питаннях життям Холм зробила невтомна праця його мешканців, які понад усе дбають про місто з тисячолітньою історією. Старе місто в ранньому середньовіччі розбудувалось на значному підвищенні – Холмській горі, від чого й пішла його назва. Після проведених розкопок відкрито доступ до огляду решток мурованого замку ХІІІ ст. часів князя Данила Романовича, який був титулованим королем Русі.

З найвищої точки Холмської гори, увінчаної високим дерев’яним хрестом, як на долоні відкриваються краєвиди міста: барокова Базиліка народження найсвітлішої Діви Марії, палац єпископів, дзвіниця (нині використовується як оглядовий майданчик), Устилузька брама (найстаріша пам’ятка міста – 1616 рік, назва якої походить від Волинського прикордонного містечка Устилуг), старий цвинтар з рештками похованих відомих людей багатьох історичних століть.

Зокрема, збереглась могила інженера Пилипа Пилипчука – прем’єр-міністра Західно-Української республіки, парк з його численними доглянутими деревами та кущами (серед яких найбільше ясенів звичайних, напевно, це найулюбленіше, найшановніше дерево жителів міста) робить рельєфну гірку і архітектурні споруди місцем, яке надзвичайно легко і приємно сприймається людськими очима.

З нижньої частини міста, а саме з вулиці Al. Przyiazni, окрім високих базиліки та дзвіниці, добре видно верхню частину барокового костелу Різдва святих Апостолів.

Йдучи пішки через залізничний міст у напрямку підвищеного старого міста милуюся новобудовами, привертають увагу історичні місця та старі будівлі, яким місцева влада не дозволяє зникнути, а вкладає кошти у їх реставрацію, відновлення та відбудову. Трапляються хиткі цегляні, зустрів одну дерев’яну, будівлі, які у черзі на відбудову.

Переходячи з однієї вулиці до іншої, натрапив на православну церкву Іоанна Богослова, що розташована нижче від площі д-ра Едварда Лучковського. Церква і навколишня територія з ясенами огороджені парканом. Добре видно, що вказані будівлі недавно якісно відремонтовані і приведені у належний порядок, порівняно з іншими історичними будівлями, навіть з релігійними. Православна церква має зразковий вигляд. Церкву відвідує 120 прихожан.

Піднімаючись по вул. Коперника, ніби вчуваєш тарохтіння кінних підвод з минулих століть, гомін ярмарків.

Ось початок площі д-ра Едварда Лучковського, − праворуч пам’ятник жителям міста, які віддали своє життя за Польщу у 1920-1930 роках, а поруч пам’ятник природи Ailanthus altissima Swingle – Айлант найвищий, китайський ясен або айлант, китайська бузина, токсикодендрон високий, рай-дерево, боже дерево, оцтове дерево.

Батьківщина цього дерева Північний Китай. Ця рослина традиційна для південних міст. В Україні його вирощують у Криму. Але він виріс до могутнього дерева саме у Холмі: тут айлант – це екзотика.

Поряд з площею розмістився бароковий костел Розіслання Святих Апостолів (його розпис, оздобленим поліхромією, виконав знаний майстер Юзеф Маєр) – найцінніша пам’ятка міста.

Влада міста, жителі та історики зробили важливу справу – реставрували підземні залишки старої ратуші, міський колодязь.

Не вдалось оглянути історичну крейдяну шахту – двокілометрову підземну туристичну трасу з численними історико-археологічними експозиціями, що дуже хотів зробити. Але отримав вдосталь вражень від багатьох інших місць у старому Холмі. Повз новобудови, у нижній частині міста, як завжди проїжджав, уважно розглядаючи їх. Ці історичні місця – найцінніші і найшанованіші для місцевих жителів, тут присутній дух предків.

 Від’їжджаючи до України, подумки бажав полякам щасливого, успішного життя і мирного неба.

Валерій ПНЕВСЬКИЙ

Comments are closed.