Пропозицію Івано-Франківських спілчан підтримала облрада.

img007600Ще 8 липня 2014 року виконком Івано-Франківської обласної організації спілки офіцерів України звернувся до голови Івано-Франківської обласної ради з проханням включення в порядок денний питання щодо покращення підготовки громадян області щодо військової служби. І додав до свого звернення проект майбутнього рішення обласної ради у якому йшлося про наступне:

«Проблема захисту Вітчизни, яка впродовж віків зароджувалась і жила в українських душах, оберігала нас від винищення та поневолення, привела до омріяної свободи, дала право називатись нацією.
Конституція України визначає захист суверенітету і територіальної цілісності України найважливішою функцією держави та обов’язком її громадян.
У загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації викладається предмет “Захист Вітчизни”, сутністю якого є підготовка молоді до служби у Збройних Силах України, інших військових формуваннях, виконання військового обов’язку в запасі.
Висловлюючи свою громадянську позицію щодо необхідності вжиття невідкладних заходів із підвищення рівня підготовки молоді до захисту Вітчизни, Івано-Франківська обласна рада вирішила:
У зв’язку з виявленою певною безпечністю окремих державних структур та реальною загрозою військової агресії Російської Федерації на материкову частину території України та з метою підвищення рівня підготовки молоді до захисту Батьківщини звернутись з пропозиціями:
1. До Міністерства освіти і науки України:
1.1. На виконання Указу Президента України від 25 жовтня 2002 року № 948/2002 “Про концепцію допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді” у новому навчальному плані, розробленому згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти (2011 р.), передбачити вивчення предмета “Захист Вітчизни” у всіх типах загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів (10-11 класи), професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації і незалежно від їх підпорядкування передбачити не менше як 140 годин (2-3 години на тиждень).
1.2. Дозволити здійснювати навчання з предмета окремо для груп юнаків та дівчат незалежно від їх кількості у групі.
1.3. У відповідності до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” № 3597 від 04.04.2006 року згідно ст. 9, програму з предмета погоджувати з Міністерством оборони України.
1.4. Зобов’язати департаменти (управління) освіти і науки обласних державних адміністрацій врегулювати питання з обов’язковою оплатою вчителям предмета “Захист Вітчизни” за завідування навчально-матеріальною базою з цього предмета.
1.5. Зобов’язати департаменти (управління) освіти і науки обласних державних адміністрацій здійснювати постійний контроль за виділенням у загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів дев’ятитижневих годин на проведення гурткової роботи спортивного та військово-патріотичного спрямування, поклавши її проведення на вчителів відповідного профілю які мають курсову підготовку.
1.6. Розглянути можливість відновлення у загальноосвітніх навчальних закладах І-ІІІ ступенів, професійно-технічних навчальних закладах та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації незалежно від їх підпорядкування посади заступника директора закладу з військово-патріотичного виховання – керівника військової підготовки.
1.7. Передбачити фінансування для пошиття військової форми одягу для викладачів (вчителів) предмета “Захист Вітчизни”.
1.8. Здійснювати заходи щодо подальшого запровадження Всеукраїнської військово-спортивної гри “Джура” як засобу об’єднання українського суспільства та національно-патріотичного виховання молоді. Заборонити гру “Зірниця”, яка не відповідає вимогам сьогодення.
2. До Міністерства оборони України:
2.1. Ініціювати внесення змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, додавши слово “загальний”. У кінцевому варіанті зазначений документ матиме назву: “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”.
2.2. Збільшити кількість пільг для молоді, яка відслужила строкову військову службу та службу за контрактом.
2.3. Повернути у всі типи навчальних закладів зброю (автомати Калашникова і малокаліберні гвинтівки) та боєприпаси, які необхідні для викладання предмета згідно з чинною навчально програмою та ведення гуртків військово-патріотичного спрямування.
2.4. Кожного року з викладачами предмету “Захист Вітчизни” які вперше призначені на посаду, організовувати навчально-методичні збори на базі наявних військових частин в області (районі), з практичним виконанням нормативів з вогневої, тактичної, медико-санітарної підготовки та цивільного захисту.
2.5. Передати навчальним закладам надлишкове військове майно для більш якісного викладання предмета “Захист Вітчизни” згідно з навчальною програмою.

3. До обласних, районних державних адміністрацій та міськвиконкомів:
3.1. Відновити, а при потребі створити навчально-матеріальну базу з предмета “Захист Вітчизни” відповідно до чинної навчальної програми.
3.2. Заборонити в навчальних закладах використовувати об’єкти навчально-матеріальної бази для потреб, не пов’язаних з викладанням предмета.
3.3. Організовувати та проводити перед початком навчального року навчально-методичні збори та щомісячні одноденні навчально-методичні заняття з викладачами допризовної підготовки (“Захисту Вітчизни”).
3.4. Підготувати та прийняти розпорядження держадміністрацій (міськвиконкомів) та затвердити план заходів з питань підготовки громадян області, району, міста до військової служби.
3.5. Обладнати в кожному районі, місті не менше одного стрілецького тиру для виконання стрільб з малокаліберної гвинтівки.
4. Дане рішення надіслати Міністерству освіти і науки України, Міністерству оборони України, обласним, районним держадміністраціям і міськвиконкомам та опублікувати в газеті “Галичина”.
5. Контроль за виконанням рішення доручити постійним комісіям Івано-Франківської обласної ради з питань законності та правової політики.»

На сьогоднішній час ініціатива Іванофранківської обласної організації СОУ  в основному підтримана обласною радою, яка в свою чергу 12 вересня 2014 року прийняла рішення щодо підготовки громадян України до військової служби і направила його до Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України та обласним радам .

img1

 

ВГО СОУ

Comments are closed.